divendres, 4 de novembre del 2011

Recull de contes

Una manera d’educar als nens i nenes i als joves en la tolerància és amb els contes, us oferim una petita mostra d’històries per treballar aquests valors.

De 0 a 6 anys

- Un món de creences, d'Emma Damon. Ed. Beascoa

 Al món hi ha moltes creences i diferents maneres de viure-les. I cada cop és més habitual que convisquin en una mateixa ciutat o en un mateix país. Potser la teva família és cristiana -catòlica, evangelista o ortodoxa-, practicant o no. Potser sou jueus, o musulmans, o budistes... O coneixes algú que ho és. També pot ser que no practiqueu cap religió, però segur que et preguntes en què són semblants i diferents les creences i les seves cerimònies. Aquest fantàstic llibre per aixecar i mirar explica l'existència de les diferents religions d'una manera amable i sense prejudicis.



Saltar i caure. Barcelona: Joventut, 1987. 


Àlbum d'imatges que forma part d'aquesta col·lecció de la il·lustradora anglesa Helen Oxenbury. Es tracta d'històries senzilles de la vida quotidiana amb les quals els més petits poden identificar-se. Els nens de les seves il·lustracions són de diferent color de pell, però tots juguen, riuen, dormen, salten i es fan pessigolles. H. Oxenbury ha fet, amb les seves imatges, una aportació molt positiva en el camp de la interculturitat.




De 6 a 12 anys

- Cuando Hitler robó el conejo rosa, de Judith Kerr. Editorial Alfaguara

Amb aquest relat, l'autora fa una autobiografia de la seva infantesa. Anna n'és la protagonista, filla de pares jueus. Amb pocs anys d'edat ha de començar la seva fugida de l'Alemanya nazi cap a altres països.
Tot plegat, Anna sent que la guerra l'hi ha robat la infantesa, simbolitzada pel seu conillet de peluix rosa.


- A la teva pell, d'Emmanel Bourdier i Emre Ohurm. Editorial Takatuka novel·les


En Ricard no suporta en Makin. Potser perquè en Makin és negre...
Al matí, durant el partit de futbol, en Ricard ha colpejat en Makin. No li ha
passat ni pel cap l'efecte que podria tenir posar-se al seu lloc, a la seva vida.
Hi hauria hagut de pensar abans.
Ara, ja no pot triar.



De 12 a 16 anys

- Londres, 13 de julio, de Recheis. Editoriol Bruño, 1996. 


L'acció trascorre a Londres durant la calurosa segona quinzena del mes de juliol de 1939. Noreen és una noia de quinze anys, anglesa, però d'ascendència irlandesa. Durant les vacances coneix dos nois irlandesos un d'ells és catòlic, l'altre és protestant. Amb ells descobreix la lluita per la llibertat dels irlandesos catòlics de l'Ulster i viu de prop accions terroristes. L'últim capítol l'autora fa una resumida història d'Irlanda, des del seu orígen cèltic fins a l'actualitat, que permet tenir una visió global del problema polític-religiós irlandès.


La canço  de la lluna, d'Scott O'dell. Edicions B, 1992.


Aquest és un relat basat en "la llarga marxa" en la qual vuit mil indis iniciaren un èxode cap a altres terres. Els protagonistes Mañana Brillante i Muchacho Alto, ambdós indis navajos, tenen problemes amb els blancs i això desencadena tot un allau de violència cap als indis, que finalment seran conduïts prop de Fort Summer, on l'exèrcit els subministrarà aliments, però les condicions de vida seran infrahumanes.



Si voleu recomanar algun altre llibre sobre la tolerància, només cal que ens el digueu.



1 comentari:

  1. Més tolerància i menys egoïsme. Tots n'hauríem de ser conscients d'això..

    ResponElimina